10 Mart 2011


Öğretim Tasarımı nedir?

Tasarım, eğitim içinde öğrenme-öğretme ortamlarının planlanması, organize edilmesi ve uygulanması faaliyetlerinde etkili olarak kullanılmaktadır. Bu faaliyetlerin adı eğitim içinde öğretim tasarımı olarak bilinmektedir.


Bir Süreç Olarak Öğretim Tasarımı: Öğretimin kalitesini garanti altına almak adına öğrenme ve öğretim kuramlarının işe koşulduğu sistematik bir gelişimdir. Öğrenme ihtiyaç ve hedeflerinin analiz edilmesi ve bunların karşılanması adına bir sistem geliştirilmesi sürecinin tamamıdır. Ayrıca, öğretim tasarımı öğretim etkinlik ve materyallerinin geliştirilmesi, denenmesi ve değerlendirilmesini de içerir.
Bir Bilim Dalı Olarak Öğretim Tasarımı: Öğretim tasarımı öğretim stratejileri hakkında geliştirilmiş kuram ve yapılmış araştırmalarla ilgilenen bilim dalıdır. Ayrıca, öğretim tasarımı bu stratejilerin geliştirilmesi ve uygulanması ile de ilgilenir.
Öğretim Tasarım Kuramı:


1.Açık ve anlaşılır bilgi: Hedeflerin, gereksinim duyulan bilgilerin ve performans beklentisinin tanımları ve örnekleri.
2.Yeterli alıştırma: Öğrencilere öğrendikleri aktif ve yansıtıcı biçimde birleştirme fırsatı verilmesi.
3.Bilgilendirici geribildirim: Öğrencilere performansları hakkında açık öneriler vererek, daha etkili ilerlemelerine yardımcı olmak.
4.Güçlü içsel ve dışsal motivasyon: Etkinlikler dıştan ödüllendirilmeli ya da bireyle ilgili başarılara neden olacağı için içsel olarak motive etmelidir.

Öğretim tasarımında yer alan öğeler?

• Program kimin için geliştirilecek? (öğrenenin özellikleri)
• Öğrenenlere ne öğretmek istiyoruz? (hedefler)
• Konu ya da beceriler en iyi nasıl öğretilir? (öğrenme/öğretme yöntem ve etkinlikleri)
• Uygulama süreçleri ve kararları
• Ne öğrendiler/ne kadar öğrendiler? (değerlendirme süreci)
Öğretim tasarımının çerçevesini oluşturan bu beş öğe öğrenenin özellikleri, hedefler, yöntemler ve değerlendirmedir .

Öğretim tasarımı sürecinin altında yatan sayıltılar nelerdir?


Sayıltı 1: Öğretim tasarım süreci hem sistematik bir yaklaşımı hem de plan üzerindeki ayrıntılarla uğraşmayı gerektirir.
Sayıltı 2: Öğretim tasarım süreci belli bir ders geliştirme düzeyinde başlar.
Sayıltı 3: Öğretim tasarımı öğretim tasarımcıları ve planlamacılar tarafından geliştirilir.
Sayıltı 4: Planlama yapılırken, tüm öğrenenler için doyum sağlayıcı ortamların ve başarının sağlanması gerekir.
Sayıltı 5: Öğretim Tasarımı kapsamdan çok bireye odaklaşır.
Sayıltı 6: Öğretim Tasarımında en iyi olan tek yol yoktur.

Kaynak: http://gokcenaksay.blogspot.com/2010/04/ogretim-tasarmodev3.html 





6 Mart 2011

Öğretim Tasarımı

Öğretim Tasarımı ; " Öğrenmeyi sağlamak için öğretim materyallerinin ve öğretim sisteminin yönlendirilmesi olarak tanımlanabilir (Rowland, 1994). "

Bir süreç olarak öğretim tasarımı, “Belirli bir hedef kitlenin eğitim gereksinimlerinin saptanması ve bu gereksinimleri giderebilmek amacıyla işlevsel öğrenme sistemlerinin geliştirilmesidir.” Öğrenmeyi destekleyecek koşulları içeren etkili bir sistem ortaya koymaktır. 

Yaşam boyu devam eden genel eğitim süreci içinde farklı konum ve düzeylerdeki insanların öğrenme gereksinimlerini karşılamak üzere öğretim tasarımı yapıldığında, doğal olarak gereksinimlerin niteliği ve hedef kitlenin özelliklerinden kaynaklanan bazı farklılıklar olacaktır. Nitekim, son yıllarda, öğretim tasarımı çalışmalarını etkileyen değişkenlerin sayısı alabildiğine arttığı için, bunların bir yansıması olarak, tasarım sürecinde karmaşık uygulamaya başlanmıştır. Öğretim tasarımı çalışmalarında yararlanılan birçok model olmakla birlikte, bunların çoğu, öğretim tasarımının temel işlev ve aşamaları konusunda birleşmektedir. 









Öğretim tasarımı beş aşamadan oluşmaktadır. 

İlk Hafta:

* Kaynakları inceledikten sonra kendinize baz alacağınız hedef kitlenin ihtiyaçlarını analiz ediniz.
* İçerik analizi, ortam analizi, kısaca Analiz basamağını ilk hafta içerisinde bitirmiş olmalısınız.
* Bu hafta içinde değerlendirme yapmayı da unutmayınız.

İkinci Hafta: 

* Tasarımınıza başlamanız gerekmektedir. Hedef kitlenize sunacağınız ürünün onların dikkati çekecek tarzda olmasının önemini unutmayınız.
* Her yaptığınız yenilikte fikir almak ve eksiklerinizi görmek için değerlendirme yapmayı kullanmayı unutmayınız.

Üçüncü Hafta:

* Tasarımlanmakta olan eğitim programının bir parçası olarak uygulama planları, eğitimci kılavuzları, öğrenci kitapları ve görsel-işitsel ortamlar üretilmektedir. Geliştirmede üzerinde durulan asıl nokta eğitim sırasında kullanılacak her türlü materyallerin (donanım ve yazılım) üretimi olmaktadır.
* Geliştirme basamağında değerlendirme yapmayı unutmayınız.

Dördüncü Hafta: 

* Ürünün son halini oluştururken ürününüzün kullanılabilirliğini test etmek amacıyla hedef kitlenizde uygulama yapmalısınız.
* Uygulama basamağında değerlendirme yapmayı unutmayınız.

Beşinci Hafta:

* Son değerlendirme basamağı, geliştirilen öğrenme sistemini hedef kitle gözüyle inceleyip kullanma yada yaygınlaştırma konusunda karar vermeyi amaçlamaktadır.
 
Kaynak: http://bote0606b.blogcu.com/ogretim-tasarimi-olusturma/4710875
1980: Bilişsel Psikoloji Etkisinde Kalan Mikrobilgisayarların Kullanıldığı Öğrenme Ortamı




Mikrobilgisayar: Merkezi İşlem Birimi(CPU) ve bir mikroişlemcisi olan bilgisayardır. Ana bilgisayarlara göre daha küçüktür.
Mikrobilgisayar terimi, Isaac Asimov [1] tarafından The Dying Night isimli kısa öyküde kullanılsa da, minibilgisayarların ortaya çıkmasından sonra yaygınlaşmaya başlamıştır.
Eğitim Teknolojisini 1980'lerde etkileyen mikrobilgisayarlar, derslerde kullanılıyor ve kullanımı yaygınlaştırılıp, uygun materyaller hazırlanıyor. Küçük ve ucuz olmasından dolayı 1980ler de çok yaygın kullanılmıştır.

Kaynak: http://tr.wikipedia.org/wiki/Mikrobilgisayar