WILLIAM GLASSER
(1925-....)
“If everyone could learn that what is right for me does not make it right for anyone else, the world would be a much happier place.”
Öğretme, hedefin saptanması ve bunun davranış biçiminde ifade edilmesiyle başlar. Öğrencinin öğrenme sürecine girebilmesi için gerekli olan ön koşul davranışlara sahip olması zorunludur. Giriş davranışları yeni öğrenmelerin başlangıç noktalarıdır. Bunları sağlamadan öğretme işine başlamak oldukça güç olduğu için öğretmenin öğrencide bunları önceden saptaması gerekir. Yöntem seçimi ve ortam düzenleme büyük ölçüde hedeflerle ilgidir. Değerlendirme işlemi son aşamadır ve hedefe ne kadar ulaşıldığını anlamak için kullanılır. Bu işlemin sonucunda öğrenmede eksiklikler kalmışsa tamamlanır, yanlışlıklar düzeltilir, öğrenciye başarısı hakkında bilgi verilir, öğrenmenin istenilen düzeyde olmamasının sebeplerinin hangi öğelerle ilişkili olduğu araştırılır. Eğer öğrenme istenilen düzeyde ise yeni hedeflere geçilir.
Glasser' e göre; öğrenme düzenleme, basitleştirme ve yapılaştırmayı gerektirir. Öğrenme işinin düzenlemesini en iyi sınıftaki öğretmen yapar. Bu açıdan öğretim işinin değerlendirilmesinde yalnız ürünün değil, öğrenmenin hangi koşullar altında oluştuğunun da dikkate alınması gerekir. Davranışçı ve bilimsel yaklaşımın bir sentezidir. Öğrenmeyi, öğrencinin ön öğrenmeleri, öğrenme-öğretme etkinlikleri ve değerlendirme süreçleri etkiler. Bunun için öğrenme ortamında hedefler, giriş davranışları, öğrenme-öğretme etkinlikleri ve değerlendirme basamakları bulunmalıdır.
Kaynak: Akpınar, B.(2010).Eğitim Programları ve Öğretim. Elazığ: DATA Yayınları